Quand réaliser un test de grossesse
favorieten
Alles over zwangerschapstesten

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?


Geschreven op 01/02/2023 door Family Service,
Gewijzigd op 23/02/2024

Zwanger of niet? Er zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op een zwangerschap: je menstruatie die uitblijft, pijnlijke borsten, misselijkheid, vermoeidheid, … Deze symptomen betekenen echter niet altijd dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest kan helpen om zeker te zijn.

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Vanaf de eerste dag waarop je normaal gezien je menstruatie zou moeten krijgen, kan je een test doen. Heb je een onregelmatige cyclus, reken dan 28 dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Hoe langer je wacht om te testen, hoe correcter het resultaat. Het hcg in je urine stijgt naarmate je langer zwanger bent, waardoor de test het hormoon sneller oppikt. Test je te vroeg, dan is het hcg misschien nog niet hoog genoeg en kan je vals negatief testen.

Vroege of early zwangerschapstest 

Ongeveer 9 dagen na de bevruchting nestelt het bevruchte eitje zich in de baarmoeder. Op dit moment is het echter nog te vroeg om een zwangerschapstest uit te voeren, omdat je lichaam nog niet voldoende van het hCG-hormoon heeft geproduceerd.

Je kunt een 'vroege zwangerschapstest' uitvoeren vijf dagen voordat je je volgende menstruatie verwacht, om te controleren of je mogelijk zwanger bent. Het is echter belangrijk om te weten dat de uitslag van een vroege zwangerschapstest iets minder betrouwbaar kan zijn. Als de uitslag aangeeft dat je niet zwanger bent, is het aan te raden om enkele dagen later nogmaals een test te doen.

Wat doet een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest spoort hcg, ook gekend als het zwangerschapshormoon, in je urine op. Als je hem goed uitvoert, is zo’n test vrij correct, maar hij geeft geen 100% zekerheid. Wil je echt zeker zijn of je zwanger bent, maak dan een afspraak met de huisarts voor een bloedtest.

Welke soorten zwangerschapstesten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten zwangerschapstesten. De meest gebruikte zijn de midstream en de digitale testen. Een midstream test toont het resultaat aan de hand van streepjes. De digitale zwangerschapstest toont op een schermpje of je zwanger bent of niet. Sommige testen vertellen je ook hoelang je ongeveer zwanger bent. Beide types zwangerschapstesten zijn vrij verkrijgbaar. Je kan ze in je apotheek halen, in een supermarkt of online. De testen zijn allemaal even betrouwbaar.

Uitslag zwangerschapstest

Negatief

Is de test negatief, dan ben je waarschijnlijk niet zwanger of heb je te vroeg getest. Heb je duidelijke zwangerschapssymptomen, ga dan naar je huisarts om uitsluitsel te geven via een bloedtest.

Positief

Heb je een positieve zwangerschapstest, dan ben je zwanger! Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog voor een bloedtest om de zwangerschap te bevestigen en de eerste afspraken te maken voor de opvolging.

Miskraam en positieve zwangerschapstest

Een miskraam, een tragische gebeurtenis voor veel vrouwen, kan soms gepaard gaan met positieve zwangerschapstesten, wat verwarrend en pijnlijk kan zijn. Tijdens een miskraam kan het lichaam nog steeds significante niveaus van het hormoon HCG (humaan choriongonadotrofine) bevatten, dat door zwangerschapstests wordt gedetecteerd. Dit betekent dat de test zelfs na het verlies van de zwangerschap nog enige tijd positief kan blijven. Medisch toezicht is cruciaal na een miskraam om ervoor te zorgen dat het proces volledig is en de gezondheid van de vrouw gewaarborgd blijft. Emotionele steun kan ook nodig zijn om het verdriet en de verwarring te verwerken die deze tegenstrijdige resultaten kunnen veroorzaken.

Vragen en antwoorden

Het betrouwbaarste is als je test vanaf de eerste dag waarop je normaal gezien je menstruatie zou moeten krijgen. Heb je een onregelmatige cyclus, reken dan 28 dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Hoe langer je wacht om te testen, hoe correcter het resultaat. Het hcg in je urine stijgt naarmate je langer zwanger bent, waardoor de test het hormoon sneller oppikt. Test je te vroeg, dan is het hcg misschien nog niet hoog genoeg en kan je vals negatief testen.

Voor de snelste en duidelijkste resultaten is het belangrijk om een zwangerschapstest te doen met urine die de hoogste concentratie van het hCG-hormoon bevat. Dit is meestal het geval met ochtendurine. Hoewel zwangerschapstesten op elk moment van de dag uitgevoerd kunnen worden, wordt het bi j een vroege test sterk aangeraden om deze in de ochtend te doen.

Heb je een onregelmatige cyclus, reken dan 28 dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Hoe langer je wacht om te testen, hoe correcter het resultaat. Het hcg in je urine stijgt naarmate je langer zwanger bent, waardoor de test het hormoon sneller oppikt. Test je te vroeg, dan is het hcg misschien nog niet hoog genoeg en kan je vals negatief testen.