favorieten
Alles over zwangerschapstesten

Kan een zwangerschapstest vals negatief zijn en wat betekent het?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je borsten zijn gespannen, je bent moe, je hebt last van een zware maag en je bent misschien zelfs een paar dagen over tijd. Wat als je zwanger bent? Maar als je een zwangerschapstest doet, blijkt die negatief te zijn. Toch kan een zwangerschapstest vals negatief zijn. Ontdek hier wat dat betekent.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Een vals negatieve zwangerschapstest is een urinetest die aangeeft dat je niet zwanger bent terwijl dat wel het geval is. Zulke zwangerschapstests, vrij verkrijgbaar in supermarkten of apotheken, detecteren het zwangerschapshormoon bèta-HCG in je urine. Je lichaam maakt dit hormoon alleen aan nadat het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand heeft genesteld en de placenta begint te groeien. Hoewel de tests vrij doeltreffend zijn, kunnen ze soms defect zijn en dan test je misschien vals negatief. Al kan het probleem ook andere oorzaken hebben. Voor de zekerheid doe je dan in de eerste plaats nog een tweede zwangerschapstest.

Vals negatief door een vroege zwangerschapstest

Je lichaam produceert het bèta-HCG-hormoon reeds op de 10e dag na de bevruchting. Het niveau ervan is echter laag en zal geleidelijk toenemen tot de 8e week van de zwangerschap. Daarna neemt het af en blijft het op een laag niveau tot de 12e week. Als je te vroeg test, kan de urinetest moeite hebben om het zwangerschapshormoon te detecteren. Het beste moment om een zwangerschapstest te doen, is daarom een week na het uitblijven van je menstruatie.

Vals negatief door een natuurlijk laag bèta-HGC-gehalte

Je kan ook een paar dagen over tijd zijn en een heel laag bèta-HCG-gehalte hebben. Je bent zwanger, maar de test spoort het zwangerschapshormoon dan niet op. Het bèta-HCG-niveau kan namelijk van vrouw tot vrouw verschillen. Ook dan kan je op een later tijdstip een nieuwe test doen, bijvoorbeeld nadat je 8 weken over tijd bent.

Vals negatief door foutief gebruik van de urinetest

Een vals negatief resultaat kan ook het gevolg zijn van een verkeerd gebruik van de urinetest. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing! Geef de test voldoende tijd om het resultaat te tonen, zeker als het geen digitale test is. Er moet steeds een markering te zien zijn in het controlevenster. Is dat niet het geval, dan is het staafje misschien niet voldoende geïmpregneerd. Je kan dan eventueel je urine opvangen en het staafje erin dopen. Wacht ook niet te lang om het resultaat te bekijken want dan kan de lijn van het positieve streepje vervagen.

Je doet de test bijvoorbeeld ook het best meteen ’s ochtends als je opstaat en zonder eerst iets te drinken.  Zo verdun je het bèta-HCG-hormoon in je urine niet. Controleer ook steeds de houdbaarheidsdatum van de test.

Dubbele controle dankzij een bloedtest

Als je menstruatie uitblijft, bestaat de kans dat je zwanger bent. Twijfel je aan je negatieve zwangerschapstest? Laat dan altijd een bloedtest doen bij uw huisarts.  Dit is de enige 100% betrouwbare manier om een zwangerschap te bevestigen.