favorieten
Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsdiabetes: tips en recepten


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, is een zwangerschap een echte beproeving, zeker als je van lekker eten houdt. Voor je eigen gezondheid en die van je baby moet je een dieet volgen dat je bloedsuikerspiegel onder controle houdt. We geven je enkele tips voor evenwichtige maaltijden.

Volkorenmaaltijden

Volkorengranen verlagen de bloedsuikerspiegel. Rijst, witbrood of kruimeldeeg laat je best links liggen. Volkorengriesmeel, quinoa of gierst zijn een veel betere keuze. Volkorenrijst biedt dan weer een andere textuur en een aangename smaak.

Meer kruiden

Vis- of kipsticks, gekruide groenten … Er zijn veel manieren om je koolhydraatinname te beperken en toch lekker te eten. Wees voorzichtig met pasta, brood en aardappelen. Gebruik specerijen om je gerechten te kruiden en je smaakpapillen te prikkelen. Met knoflook, ui, sjalot, komijn, kerrie of kurkuma maak je komaf met fletse gerechten.

Kleinere maaltijden verspreid over de dag zijn beter dan grote maaltijden. Door te veel in een keer te eten kan je bloedsuikerspiegel de hoogte inschieten. Heb je zin om eens van je dieet af te wijken, doe dat dan op het einde van een maaltijd, maar op een verstandige manier.

Minder suikers

Vergeet aspartaam en zoetstoffen, dat is slecht voor je baby. Het is beter om de suikerhoeveelheden in je recepten met minstens de helft te verminderen. Geef ook hier de voorkeur aan volkorensuiker, die meer mineralen bevat dan de klassieke suiker, of aan kokossuiker, die erg zoet is maar een lagere glycemische index heeft.

Kies daarnaast liever voor volkorenmeel of glutenvrij meel zoals kokosmeel, rijstmeel, lupinemeel of kastanjemeel. Je moet namelijk niet enkel je suikerinname beperken, ook de gluten in tarwe kunnen een invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Evenwichtige snacks

Als je er niet te veel van eet, is fruit een ideaal tussendoortje. Vermijd bananen en kersen want die bevatten zeer veel suiker. Noten, amandelen en cashewnoten zijn ook een goede keuze. Ze geven een verzadigd gevoel en zijn ongezouten en puur erg lekker. Een portie kaas van 40 gram is eveneens een goed alternatief.

Heerlijke desserts

Een dessert na je maaltijd hoeft niet altijd een appel te zijn. Voeg wat ongezoete granen met stukjes fruit toe aan gewone yoghurt of aan een stukje kaas. Muesli zorgt bijvoorbeeld voor textuur en een knapperig element. Zo doorbreek je de eentonigheid.

We geven je hieronder graag twee recepten waarmee ook jij kan genieten van een lekker dessert.

Vegan chocolademousse

  • 400 g zijdentofu
  • 170 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 1 eetlepel agavesiroop

Smelt de chocolade in de magnetron. Voeg de zijdentofu en de agavesiroop toe en meng met een blender gedurende enkele minuten (de textuur moet een beetje schuimig zijn). Giet de chocolademousse in schaaltjes en zet ze minstens twee uur in de koelkast. Zo eenvoudig is het.

Appelcake

  • 700 g geschilde en in dunne schijfjes gesneden appels
  • 150 g verse kaas
  • 2 eieren
  • 8 cl ongezoete plantaardige melk (havermelk bijvoorbeeld)
  • 50 g kokosmeel
  • 20 g lupinemeel
  • 1 zakje glutenvrij bakpoeder (te verkrijgen in biologische winkels)
  • 20 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 snuifje zout

Klop de eieren, suiker, melk, bloem en roomkaas los. Voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe en meng goed. Voeg de in plakjes gesneden appels toe en roer.

Giet tot slot de appelcake in een bakvorm en laat hem 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C.

Natuurlijk smaakt het niet hetzelfde als een klassieke cake, maar je zal er snel aan wennen. Om de smaak van het gebak wat pittiger en sterker te maken, kan je vanille of kaneel toevoegen.