Seks Tijdens Zwangerschap : heb ik meer zin in seks ?
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gewijzigd op 10/05/2024
Tijdens de zwangerschap kan je seksleven veranderen. Sommige vrouwen ervaren een verminderd libido, vooral tijdens het eerste trimester, maar bij jou lijkt het andersom. Je hebt de hele dag zin en het liefst zou je meerdere keren per dag tussen de lakens duiken. De oorzaak? Een tsunami van hormonen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Waarom heb ik zoveel zin in seks tijdens de zwangerschap?
Het libido kan om verschillende redenen toenemen tijdens de zwangerschap:
- Hormonen. Oestrogeen wakkert de zin in seks aan, waardoor je borsten en erogene zones gevoeliger worden en gewicht op je buik en borsten een extra sensatie toevoegen.
- Je partner. Als hij je vertelt hoe mooi hij je vindt, voel je je geliefd en gewild. Dat stimuleert en is een boost voor je zelfvertrouwen.
- Geluksgevoel. Je humeur prikkelt eveneens je libido. Als je je gelukkig en compleet voelt nu je zwanger bent en niet bang bent voor de veranderingen die je lichaam ondergaat, dan ben je zelfzekerder en neemt het verlangen om de liefde te bedrijven toe. Jullie seksleven kan hierbij een belangrijke rol spelen, waarbij intieme momenten de band tussen partners versterken en bijdragen aan een positieve beleving van de zwangerschap.
Een stijgend libido is vooral een optelsom van gevoelens. Zelfvertrouwen en voldoening op psychisch én fysiek vlak zorgen voor vonken en vuur, en dragen bij aan een prettige houding. Minder zin in seks tijdens de zwangerschap kan echter ook voorkomen, en dat is volkomen normaal.
Waarom heb ik minder zin in seks tijdens de zwangerschap?
Het ervaren van een verminderd libido tijdens de zwangerschap is heel normaal en kan door verschillende factoren worden beïnvloed:
Hormonale veranderingen: Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam significante hormonale veranderingen. Verhoogde niveaus van hormonen zoals progesteron en oestrogeen kunnen je libido beïnvloeden.
Fysieke veranderingen: Naarmate de zwangerschap vordert, kun je fysiek ongemak ervaren zoals misselijkheid, vermoeidheid, pijn, vaginale droogheid wat je verlangen naar seks kan verminderen.
Emotionele factoren: Zwangerschap kan ook emotioneel overweldigend zijn. Zorgen over de zwangerschap, angst voor de bevalling, of veranderingen in je lichaamsbeeld kunnen invloed hebben op je seksuele verlangen.
Vermoeidheid: Veel zwangere vrouwen ervaren verhoogde vermoeidheid, vooral in het eerste en derde trimester, wat kan leiden tot minder interesse in seksuele activiteit.
Medische adviezen: In sommige gevallen kan je zorgverlener seksuele activiteit afraden, afhankelijk van je medische situatie, wat invloed kan hebben op je seksuele relatie.
Het is belangrijk om open te communiceren met je partner over je gevoelens en samen te werken aan het behouden van intimiteit in andere vormen, zelfs als seks minder frequent voorkomt. Als je zorgen hebt over je libido, kan het ook nuttig zijn om dit met je zorgverlener te bespreken.
Intenser plezier
Het opnieuw uitvinden van je seksualiteit tijdens de zwangerschap kan een positieve manier zijn om je relatie te verdiepen en te genieten van nieuwe vormen van intimiteit. Hier zijn enkele tips om dit te doen:
Communicatie: Dit is de sleutel tot het behouden en verbeteren van je seksuele relatie. Wees open over je gevoelens, verlangens, en eventuele beperkingen die je ervaart. Het is belangrijk om elkaar te begrijpen en te ondersteunen.
Flexibiliteit en creativiteit: Je gebruikelijke seksuele routines werken misschien niet meer zo comfortabel tijdens de zwangerschap. Experimenteer met nieuwe posities en activiteiten die comfortabel zijn. Bijvoorbeeld, zijwaartse posities kunnen minder druk op de buik uitoefenen.
Focus op voorspel: Voorspel kan een grotere rol spelen tijdens de zwangerschap. Neem meer tijd voor zoenen, knuffelen, en andere vormen van lichamelijke affectie die je dichter bij elkaar brengen zonder de nadruk volledig op geslachtsgemeenschap te leggen.
Niet-seksuele intimiteit: Seksualiteit omvat meer dan alleen seks. Intimiteit kan ook worden ervaren door samen tijd door te brengen, te praten, te masseren of samen een bad te nemen. Deze activiteiten kunnen helpen de emotionele band te versterken.
Gebruik van hulpmiddelen: Zwangerschapskussens en glijmiddel kunnen fysiek ongemak verminderen en seks aangenamer maken. Zorg ervoor dat je producten kiest die veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap.
Luister naar je lichaam: Accepteer dat je libido kan veranderen en forceer niets. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je je voelt en respect te hebben voor je lichaamsgrenzen.
Zoek professioneel advies: Als je problemen ondervindt die je niet samen kunt oplossen, kan het raadplegen van een therapeut of counselor die gespecialiseerd is in seksualiteit of zwangerschap nuttig zijn.
Door je seksualiteit aan te passen aan de veranderende omstandigheden van je zwangerschap, kun je zowel je welzijn als de relatie met je partner versterken.
Je seksualiteit opnieuw uitvinden
Het brandend verlangen naar seks stimuleert om nieuwe dingen te proberen zoals andere standjes of locaties. Het is bovendien een gelegenheid om op een andere manier je sensualiteit te ontdekken, bijvoorbeeld door massages te geven en te krijgen of door seksspeeltjes te gebruiken. Wees wel voorzichtig, het gebied van de baarmoederhals is meer doorbloed dan normaal en kan makkelijker gaan bloeden. Geef de voorkeur aan clitorisstimulators. En vergeet niet, als je zwanger bent, zijn er specifieke aanpassingen nodig voor een veilige en plezierige ervaring. Bovendien kan het samentrekken van je baarmoeder tijdens seksuele activiteit variëren, dus luister altijd naar je lichaam en stop als iets ongemakkelijk aanvoelt. Let ook op het gewicht op je buik en borsten tijdens deze activiteiten, en pas je bewegingen indien nodig aan om ongemak te voorkomen.
Mijn partner wil niet
Je zou denken dat elke man blij zou zijn met zo’n verhoogd libido, maar dat is niet altijd het geval. Het is erg belangrijk om erover te praten als jullie niet allebei evenveel zin hebben in seks. Als je wordt weggeduwd, voel je je minder gewild en geliefd en dat leidt tot frustraties. Toekomstige papa’s kunnen echter een verminderd libido ervaren. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Misschien is hij bang om de baby of jou pijn te doen? Ook dat moet je respecteren.
Wil je geliefde niet zo vaak vrijen als jij, dan kan je nog altijd genieten van soloseks. Blijf daarnaast intieme momenten met je partner delen door te knuffelen en te kussen en door extra tederheid. Zijn zin in seks komt terug, beloofd. Het kan zijn dat je partner last heeft van samentrekken van je baarmoeder.
Lees ook:
Seks na de bevalling: dit moet je weten
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten