Snel opeenvolgende zwangerschappen: een goed of slecht idee?
Geschreven op 07/02/2020 door Chrystelle Lacouara, Rédactrice Gewijzigd op 17/04/2024
Net nadat je baby is geboren, speel je met het idee van een nieuwe zwangerschap: waarom niet nu meteen gaan voor een broertje of zusje, en zo alle luiertijd in één keer achter de rug hebben. Kinderen die dicht op elkaar volgen brengen een hoop geluk... maar niet alleen dat. Dus, is het snel na mekaar krijgen van kinderen een goed of een slecht idee? Laten we die vraag eens onder de loep nemen.
Inhoud
- De voordelen van opeenvolgende zwangerschappen
- De nadelen van twee opeenvolgende zwangerschappen
- Wat zijn de risico’s van opeenvolgende zwangerschappen
- Opeenvolgende zwangerschappen: de voordelen van baby’s snel na elkaar te hebben
- Is er een ideaal interval tussen twee zwangerschappen?
- Opeenvolgende zwangerschappen: onze adviezen om de risico’s te beperken

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
De voordelen van opeenvolgende zwangerschappen
Hoewel het op het eerste gezicht misschien gek lijkt om snel na elkaar twee kinderen te krijgen, zijn er toch ook voordelen aan deze situatie verbonden, of dit nu bewust gekozen is of het gevolg van een anticonceptieprobleem:
- Je zit al in het ritme, dus waarom er niet in blijven, vooral wat betreft de luiers
- Je voedt je kinderen bijna op als tweelingen: ze doorlopen min of meer tegelijkertijd dezelfde fasen
- Ze zullen tegelijk groot en zelfstandig zijn
- Het leeftijdsverschil is minimaal: ze groeien samen op en zullen een speciale band hebben
- Het is voordeliger: je hoeft geen draagzak of kinderwagen te verkopen of opnieuw te kopen en zelfs kleding niet (tenzij het seizoen niet overeenkomt)
En zoals men zegt, het hart heeft zijn redenen die de rede niet kent: het idee alleen al om opnieuw leven te dragen geeft je vlinders in je buik!
De nadelen van twee opeenvolgende zwangerschappen
Er is natuurlijk ook een keerzijde: twee baby's kort op elkaar krijgen heeft niet alleen voordelen! Je zult minder tijd hebben om voor je baby te zorgen - hoewel ouders van tweelingen het voor elkaar krijgen om aan beide baby's genoeg aandacht te schenken. Bijvoorbeeld, ook al kun je borstvoeding geven tijdens de zwangerschap, het zou kunnen dat je toch moet stoppen omdat je melkproductie kan afnemen onder invloed van de zwangerschapshormonen en de baby kan zich afkeren van de borst.
Bovendien, nog steeds onder invloed van de zwangerschapshormonen, zal je lichaam niet de tijd hebben gehad om te herstellen van de vorige zwangerschap. Je zult nog steeds zwangerschapskilo's moeten verliezen, waaraan die van de nieuwe zwangerschap zullen worden toegevoegd. Daarnaast, of je nu vaginaal bevalt of een keizersnede hebt, de zwangerschap is zwaar voor het bekkenbodem. Door het gewicht van de baby, de hormonen die de ligamenten versoepelen maar ook de druk van de organen en de inspanning van het persen op de dag van de bevalling kan het verslappen. Vaak zijn bekkenbodemoefeningen nodig na een zwangerschap, zo niet essentieel om bijvoorbeeld urineverlies te voorkomen. Een nieuwe zwangerschap zal de bekkenbodemspieren opnieuw sterk belasten: je revalidatie zal waarschijnlijk langer duren na de bevalling.
Wat zijn de risico's van opeenvolgende zwangerschappen
Als je vorige zwangerschap en bevalling zonder problemen zijn verlopen, kan een nieuwe zwangerschap snel worden ondernomen. Maar je mag toch de vermoeidheid die je tijdens de zwangerschap hebt opgebouwd, maar vooral sinds de geboorte van je baby, niet onderschatten. Een nieuwe zwangerschap terwijl je eerste baby veel aandacht vereist en nog niet doorslaapt, kan voor jou uitputtend zijn. Maar het brengt ook andere risico's met zich mee:
- Het risico op vroegtijdige bevalling is 2 keer zo groot
- Een risico op bloedarmoede voor jou, wat complicaties tijdens en na de zwangerschap kan veroorzaken
- Een groter risico op eclampsie
- Een lager geboortegewicht voor je baby
- In geval van een keizersnede kan het litteken mogelijk niet genoeg tijd hebben gehad om volledig te genezen: bij minder dan 6 maanden tussen twee zwangerschappen is de kans op een baarmoederbreuk groter.
Al deze risico's komen vaker voor als de moeder erg jong is of ouder dan 35 jaar.
Opeenvolgende zwangerschappen: de voordelen van baby's snel na elkaar te hebben
Anderzijds als je de 35 nadert en je wilt graag opnieuw een kind, is het misschien een uitstekend idee om twee zwangerschappen snel na elkaar te hebben. De leeftijd van de moeder speelt immers een rol. Zo kan je immers mogelijk geconfronteerd worden met de risico’s van “late zwangerschappen”:
- Vaker buitenbaarmoederlijke zwangerschappen
- Een hoger risico op een miskraam; Complicaties bij de geboorte
- Een toename van het voorkomen van chromosoomafwijkingen
- Een toename van het voorkomen van chromosoomafwijkingen
En hoe langer je wacht, hoe meer je ook het risico loopt om problemen te ondervinden bij het zwanger worden, aangezien de vruchtbaarheid significant begint te dalen tussen 35 en 40 jaar. Dus misschien is het beter om je snel weer in het avontuur te storten... maar neem toch een paar maanden "rust".
Is er een ideaal interval tussen twee zwangerschappen?
Hoewel snel opeenvolgende zwangerschappen niet zonder gevolgen zijn, wat is dan de aanbevolen wachttijd tussen twee zwangerschappen? Wetenschappelijke studies spreken elkaar soms tegen. Sommige specialisten raden aan om minstens 6 maanden te wachten, waarbij 12 als ideaal beschouwd wordt na een keizersnede. Afgezien van deze informatie en problemen die zich tijdens de zwangerschap of op de dag van de geboorte voordoen, moet deze beslissing op individuele basis worden genomen.
Opeenvolgende zwangerschappen: onze adviezen om de risico's te beperken
- Voorkom stress: volg een bevallingsvoorbereiding die je ontspanning biedt, zoals prenatale yoga.
- Let op de kilo's: een te grote gewichtstoename is synoniem voor complicaties tijdens de zwangerschap (risico op diabetes en hoge bloeddruk), maar ook op de dag van de bevalling.
- Vraag een voorschrift voor foliumzuur en ijzer om tekorten te voorkomen.
- Zoek een oppas of kinderopvang of vraag je familie om afwisselend voor je baby te zorgen: je zult rust nodig hebben om deze zwangerschap tot een goed einde te brengen.
Als je snel aan een nieuwe zwangerschap wilt beginnen, bepreek je dit best met je verloskundige of gynaecoloog. Vraag zijn of haar mening over je gezondheidstoestand en evalueer samen de mogelijke risico's van een snelle, nieuwe zwangerschap. Soms is het beter om een paar maanden te wachten…
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten