De uitgerekende bevallingsdatum: hoe deze belangrijke datum begrijpen?
Geschreven op 15/01/2025 door Family Service,
De zwangerschap is een uniek avontuur in het leven van een vrouw. De uitgerekende datum verwijst naar de geschatte geboortedatum van het kind. De werkelijke datum kan echter door een aantal factoren afwijken van de geschatte datum. Ontdek hieronder wat de uitgerekende bevallingsdatum juist betekent en hoe je deze kan berekenen.
Wat is de uitgerekende bevallingsdatum juist?
Een zwangerschap duurt over het algemeen tussen 37 en 41 weken amenorroe (medische term voor het uitblijven van de menstruatie). Dit komt overeen met 266 en 273 dagen na de bevruchting, dat wil zeggen 40 weken amenorroe plus 4 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. De uitgerekende datum komt dan overeen met het moment waarop de vrouw het kindje op de wereld zet. Het is niet eenvoudig om een nauwkeurige schatting te maken, omdat deze kan schommelen onder invloed van een aantal parameters.
Deze omvatten de lengte en de regelmaat van de cycli van de vrouw: de schatting is des te meer onderhevig aan schommelingen als de vrouw geen regelmatige cycli van 28 dagen heeft. De grootte van de baby (heel klein gewicht of juist groot) heeft ook een invloed op de uitgerekende datum. Tot slot kan de uitgerekende datum afwijken van de schatting als de bevruchting niet op de 14e dag van de cyclus heeft plaatsgevonden. Houd er daarom rekening mee dat de uitgerekende datum slechts een schatting is en geen zekerheid.
Hoe bereken je de verwachte bevallingsdatum?
Het is belangrijk om de einddatum van de zwangerschap te kennen, zodat zorgverleners kunnen controleren of de baby zich normaal ontwikkelt. Ook de mama kan zo de voorbereidingen voor de komst van de baby beter organiseren.
Hieronder leggen we de verschillende methodes om de zwangerschapsduur te berekenen uit:
- Aan de hand van de echografie die wordt uitgevoerd tussen de 9e en 11e week van de zwangerschap. Aangezien de grootte van elke foetus met dezelfde uitgerekende termijn identiek is, is het mogelijk om de leeftijd van de foetus te bepalen door hem te meten. Zo bekomt men de datum van de bevruchting en door hierbij 273 dagen op te tellen, ook de uitgerekende datum. Het resultaat is tot op 3 à 5 dagen nauwkeurig.
- Je kan ook een online rekentool gebruiken: er zijn verschillende online rekentools beschikbaar. Je hoeft alleen maar de datum van je laatste menstruatie in te voeren om de geschatte bevallingsdatum te krijgen.
- Aan de hand van regel van Naegele: de uitgerekende datum wordt berekend door 7 dagen op te tellen bij de datum van de eerste dag van de laatste menstruatie, vervolgens 3 maanden af te trekken en 1 jaar toe te voegen. Let op: deze regel geldt alleen voor vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen, met de eisprong op de 14e dag.
Signalen dat het einde van de zwangerschap nadert
Er zijn een aantal tekenen die een zwangere vrouw erop kunnen wijzen dat de uitgerekende termijn nadert. De intensiteit en het aantal van deze signalen kunnen variëren van de ene aanstaande mama tot de andere. Het is echter belangrijk dat je ze kent, zodat je ze kunt herkennen als het zover is. Ze omvatten zowel fysieke als emotionele aanwijzingen.
- Lichamelijke tekenen zijn onder andere toegenomen vermoeidheid (of juist hernieuwde energie) en een toename van vaginale afscheiding. Er is ook het verlies van de slijmprop en een lagere innesteling van de baby. Of frequentere en intensere Braxton-Hicks weeën. Dat zijn onregelmatige, meestal pijnloze samentrekkingen van de baarmoeder, ook wel oefenweeën genoemd. Deze bereiden de baarmoeder voor op de bevalling. Ze zijn pijnlijker naarmate de bevalling nadert, wat leidt tot pijn in de onderrug. Een ander symptoom van het naderen van de uitgerekende termijn is dat de baarmoederhals korter en zachter wordt en opengaat. Het ultieme teken van de nakende komst van de baby is wanneer de vliezen breken.
- Emotionele tekenen zijn onder andere verhoogde zenuwachtigheid en ongeduld.
Wat te doen als de zwangerschapsduur overschreden is?
In België wordt de uitgerekende termijn als verstreken beschouwd als de bevalling niet plaatsvindt voor 42 weken zwangerschap. Als de uitgerekende datum wordt overschreden is het risico op foetale nood groter omdat de placenta, die voor zuurstof en voeding zorgt, deze rol dan niet meer zo doeltreffend vervult. Bovendien neemt het volume vruchtwater af.
Voor de mama is er een verhoogd risico op een keizersnede en verwikkelingen tijdens de bevalling. Daarom moet je, als de zwangerschapsduur is bereikt en de bevalling niet begint, toch naar de kraamkliniek gaan. Er worden dan tests uitgevoerd (controle van het hartje van de foetus, de toestand van de baarmoederhals, bloeddruk, enz.) Het doel is om te controleren of het goed gaat met zowel de baby als de mama
Medische opvolging en verschillende mogelijkheden
Zowel mama als baby staan onder nauwgezet medisch toezicht als ze over tijd zijn. Om de 2 dagen wordt een controle-echografie gepland. In geval van foetale nood of risico's voor de mama, kan worden beslist om de bevalling op te wekken. Hetzelfde geldt als de baby 7 dagen over tijd is. Anders kan het volstaan om de bevalling op te volgen en te wachten tot de ze op natuurlijke wijze begint binnen de 7 dagen na de uitgerekende bevallingsdatum.
Voorbereiding op de komst van de baby
Het is belangrijk om je voor te bereiden op de komst van je baby door zijn slaapkamer klaar te maken, zijn kleertjes te wassen, voor luiers, doekjes en flesjes te zorgen, enz. Daarnaast leg je je eigen spullen best al klaar voor de kraamafdeling en neem je deel aan de lessen ter voorbereiding op de bevalling. Maar bovenal doe je er goed aan om zoveel mogelijk te rusten voor de komst van je baby!
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten