1142_10-signes-accouchement
favorieten
Voortekenen bevalling

Hoe kan ik een bevalling herkennen? 10 signalen dat je baby eraankomt


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 15/07/2024

De zwangerschap loopt ten einde, je uitgerekende datum nadert en je baby maakt zich klaar om jou eindelijk te ontmoeten. Je droomt ervan om je kleintje in je armen houden. Aan de hand van deze 10 signalen kan je herkennen dat het tijd is voor je bevalling:

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

1. Extreme vermoeidheid enkele dagen voor je uitgerekende datum...

Je voelt je bijzonder moe, misschien zelfs een beetje somber. Je buik wordt met de dag zwaarder, wat het gevoel van vermoeidheid versterkt. Bewegen vraagt nu een bovenmenselijke inspanning en je droomt van maar één ding: slapen! We weten dat zwangerschap vrouwen erg moe kan maken, maar als je je aan het einde van de zwangerschap bijzonder uitgeput voelt, kan dit een teken zijn van een naderende bevalling...

2. Een energieboost: het onverwachte symptoom

Daarentegen kunnen sommige vrouwen juist een opleving van energie hebben vlak voor de bevalling. Ze zijn bijna niet bij te houden! Dus als je een onbedwingbare drang krijgt om schoon te maken, is dit een voorteken: de geboorte van je baby is heel dichtbij.

3. Het verlies van de slijmprop

De slijmprop is die massa cervixslijm die de baarmoederhals afsluit tijdens de zwangerschap. Naarmate het einde van je zwangerschap nadert, zal je baarmoederhals beginnen te veranderen en open te gaan: dit is het moment waarop je de slijmprop kunt verliezen. Je kunt hem in één keer verliezen, of in kleine stukjes: in dat geval kan het onopgemerkt blijven. Let op, je kunt de slijmprop al drie weken voor de bevalling verliezen, of de dag ervoor!

4. Je buik is lager: het teken van een naderende bevalling

Heb je het gevoel dat de baby minder hoog zit? Je buik wijst naar beneden en heeft van vorm veranderd, en, oh wonder, je ademt beter en voelt je veel minder buiten adem. Dit betekent dat de baby is ingedaald in het bekken. Toch kunnen er, zelfs als je buik nu lager is, dagen of zelfs weken verstrijken voordat de bevalling begint...

5. Vaker de drang om te plassen

Je baby zit nu dus lager. Een van de gevolgen is dat hij meer op je blaas drukt. Je denkt dat het in dit tempo beter is om op het toilet te gaan wonen, dat is eenvoudiger. Nog even geduld, je bevalling is binnenkort.

6. Veranderde stoelgang

Het komt voor dat sommige vrouwen een of meerdere valse weeën ervaren voordat de echte bevalling begint. Door deze onregelmatige en min of meer pijnlijke weeën kan de stoelgang versnellen... Dit is misschien een van de symptomen die wijzen op het naderende vertrek naar het ziekenhuis!

7. Begin van de weeën

We hebben het niet over oefenweeën of valse weeën, de zogenaamde Braxton-Hicks, nee. We hebben het over de echte, die je bijna spijt geven dat je zwanger bent geworden. Het kan ook zijn dat misselijkheid deze weeën vergezelt. Maar als ze sterk zijn en regelmatig terugkeren, en de intervallen korter worden, geeft dit aan dat je baarmoederhals waarschijnlijk is begonnen te dunner te worden om binnenkort te verdwijnen... Wacht dus niet langer: je gaat bevallen!

8. Rugpijn aan het einde van de zwangerschap

Een ander veelvoorkomend symptoom dat een naderende bevalling aankondigt: de weeën. Deze kunnen intense pijn veroorzaken in de onderrug... heel onaangenaam.

9. Verandering in vaginale afscheiding

Aan het einde van de zwangerschap kan de vaginale afscheiding dikker en overvloediger zijn. Hoewel medisch personeel dit niet altijd bevestigt, kunnen er bloedsporen verschijnen: dit is de slijmprop. Bij twijfel, bespreek dit met je verloskundige. Elk bloedverlies moet serieus worden genomen, ongeacht de fase van de zwangerschap.

10. Breken van de vliezen: het ultieme voorteken

Dit is het teken dat de bevalling nabij is... maar vooral dat de valse weeën plaatsmaken voor de echte weeën die zullen intensiveren. Alle moeders wachten op dit moment, waarbij ze zoals in films de vloer zullen onderlopen. De vliezen kunnen echter op een veel discretere manier breken: je verliest dan slechts een straaltje vruchtwater. Maar dat is nog niet alles: niet alle aanstaande moeders breken hun vliezen. Wacht dus niet noodzakelijk tot dit gebeurt om naar het ziekenhuis te gaan, je bevalling is aanstaande!

Sommige van deze symptomen zijn misschien onbekend voor je, maar maak je geen zorgen: binnenkort heb je goed nieuws om aan je omgeving te vertellen.