Wat is een geboorteplan?
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Verwacht je binnenkort een baby? Gefeliciteerd! Je hebt waarschijnlijk veel vragen over de geboorte. We leggen je daarom graag uit wat een geboorteplan is en hoe belangrijk dat is voor de dag van de bevalling.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Hoe ga ik om met de pijn van de weeën? Zal het medisch personeel mijn keuzes respecteren? Krijg ik een ruggenprik? Krijg ik een fysiologische verloskamer? Is het mogelijk om een waterbevalling te doen? Zal de vader in staat zijn om huid-op-huidcontact te hebben en de navelstreng door te knippen? Zoveel vragen voor de grote dag. Je kunt al deze vragen op voorhand beantwoorden door je geboorteplan uit te schrijven.
Wat is een geboorteplan precies?
Het geboorteplan is jouw lijst met wensen voor de dag van je bevalling. Je geeft deze lijst aan het verplegend personeel dat jou op de dag zelf zal begeleiden. Het is heel nuttig om voor jezelf precies te weten wat je wil, want je voorbereiding zal daarvan afhangen. Als je bijvoorbeeld zonder ruggenprik wil bevallen, is het interessant om te leren hoe je de pijn kan beheersen.
Een geboorteplan laat je dus toe vooruit te denken over elke fase van je bevalling en hoe je elk moment zou willen beleven. Dat geldt ook voor de eerste momenten met jee baby (eerste badje, huid-op-huidcontact, enzovoort). Het is een moment van bezinning dat helpt om de geboorte goed te beleven en er de best mogelijke herinnering aan te bewaren.
Wat moet er in het geboorteplan staan?
Het doel van het geboorteplan is om al je wensen voor de grote dag op te schrijven, evenals die van de persoon die je vergezelt (de vader of de co-ouder). Daarom zijn volgende elementen belangrijk in een geboorteplan:
- Tijdens de bevalling: wie zal je begeleiden, hoe wil je de pijn bestrijden (epiduraal, accessoires, bad, fysioruimte ...) of je wil eten en drinken, naar muziek luisteren, foto’s meenemen of een warmwaterkruik, massageolie ...
- Tijdens de bevalling: in welke houding wil je bevallen, wil je een episiotomie vermijden, vacuüm en tang vermijden, je baby ter wereld wil zien komen in een spiegel, de vader de navelstreng laten doorknippen ... Of als het een keizersnede is: wil je partner erbij zijn, wil je de baby direct zien ...
- De momenten na de geboorte: wil jij of de vader huid-op-huidcontact hebben met de baby? Wil je graag iets zeggen of doen? Of wil je wat tijd voor jezelf?
Hulp bij het schrijven van je geboorteplan
Afhankelijk van je gezondheidstoestand kunnen de zorgmedewerkers advies geven. Het is belangrijk zorgvuldig de plaats te kiezen waar je wil bevallen want niet alle kraamklinieken en geboortecentra beschikken bijvoorbeeld over dezelfde faciliteiten.
Als je ervoor kiest om je te laten begeleiden door een onafhankelijke vroedvrouw of een doula, dan zal deze persoon je helpen bij het opstellen van je geboorteplan en je ook adviseren. Bovendien kan hij of zij je vergezellen tijdens de geboorte van je baby om jou en je partner te steunen.
Zal je geboorteplan gerespecteerd worden?
De mensen die je begeleiden doen meestal hun uiterste best om ervoor te zorgen dat je keuzes worden gerespecteerd. Een geboorte verloopt echter niet altijd zoals jij wil. Soms gaat het niet zoals gepland door de ligging van de baby, vermoeidheid, een epiduraal die niet werkt ... Het is dan mogelijk dat het plan tijdens de bevalling wordt gewijzigd om jouw comfort, maar ook je veiligheid en die van het kind te garanderen.
Als je ook maar de minste vraag hebt, aarzel dan niet om ze voor of na de geboorte te bespreken met de professionals die je opvolgen: een goed begrip is essentieel om dit unieke moment goed te beleven!
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten