favorieten
Kindermaaltijd

Welke voeding moet je vermijden bij baby’s?


Geschreven op 09/05/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 09/05/2023

Is je baby tussen de vier en zes maanden oud? Dan wordt het langzaam tijd om hem kennis te laten maken met nieuw voedsel! Maar je vraagt je waarschijnlijk af waar je moet beginnen, en vooral ... welke voedingsmiddelen je moet vermijden?

Wij hebben in dit artikel de belangrijkste voedingsmiddelen opgelijst die je beter uit de buurt van je baby houdt:

Honing

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, geef je je baby beter geen honing voordat hij één jaar oud is.

Honing kan namelijk sporen bevatten van bacteriën die botulisme bij kinderen veroorzaken, een potentieel dodelijke ziekte die het zenuwstelsel kan aantasten. Baby's hebben een onvolgroeid immuunsysteem dat deze bacteriën niet kan bestrijden.

Bovendien is honing een natuurlijke suiker die de tanden van je kind kan beschadigen, wat kan leiden tot gaatjes.

Honing kan ook een allergeen zijn, dus laat je kindje er voorzichtig van proeven als het oud genoeg is.

Rauw vlees, eieren en vis

Je vraagt je misschien af of je kind gerookte zalm, een gekookt ei of americain préparé mag eten. In feite is het beter om deze zaken te vermijden. Rauw vlees en vis worden afgeraden voor baby's omdat ze schadelijke bacteriën, virussen en parasieten kunnen bevatten.

Bovendien kan rauw voedsel voor kleine kinderen moeilijk te verteren zijn vanwege hun onvolgroeide spijsverteringsstelsel. Dat kan leiden tot buikpijn, braken en diarree. Het is beter om al het voedsel te koken voor je het aan je kind geeft om bacteriën en parasieten te elimineren.

Als je je baby vis wil voorschotelen, kan je die stomen of pocheren. Ook vlees moet altijd goed doorbakken zijn.

Alcohol

Baby's en kinderen mogen geen alcohol drinken, zelfs niet in zeer kleine hoeveelheden. Hun lever is namelijk nog in ontwikkeling en kan alcohol niet op dezelfde manier verwerken als volwassenen.

Het drinken van alcohol op deze leeftijd kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hersenschade en leverfalen.

Cafeïne en theïne

Geef geen koffie, zwarte thee, cola of energiedrankjes. Deze dranken bevatten cafeïne of theïne, die de slaap en ontwikkeling van kinderen kunnen verstoren. Bovendien kan thee tannines bevatten, die de opname van sommige essentiële voedingsstoffen verstoren.

Zout

Voor jonge kinderen zijn zoutrijke gerechten niet aan te bevelen. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van je baby, want zijn nierstelsel is nog niet voldoende ontwikkeld om grote hoeveelheden natrium te verwerken. Bovendien kan te veel zout eten het risico op hoge bloeddruk verhogen.

Dat is ook een van de redenen waarom het beter is te kiezen voor zelfgemaakte gerechten en kant-en-klare maaltijden te vermijden, want die bevatten veel zout (of suiker).

Suiker

Het eten van te veel suiker kan op lange termijn gewichts- en gezondheidsproblemen veroorzaken. Vermijd daarom dat je kind te veel suiker binnenkrijgt. Het kan de smaak van het kind beïnvloeden en ervoor zorgen dat het liever zoet eet dan gezond. Geef dus snoep en frisdrank met mate en pas als je kind al wat ouder is.

Bovendien kan suiker tandbederf veroorzaken, zelfs bij peuters met slechts één of twee tanden.

Zeevruchten

Zeevruchten kunnen veel kwik bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de zich ontwikkelende hersenen en het zenuwstelsel van je kind. Daarnaast kunnen ze ook bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor het ontwikkelende immuunsysteem van je baby.

Zeevruchten mag je voorzichtig én gekookt introduceren rond de leeftijd van twee jaar, om elk risico op allergie te vermijden.

Rauwe melk

Rauwe, ongepaseuriseerde melk kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor baby's, die een minder ontwikkeld immuunsysteem hebben dan volwassenen. Deze bacteriën kunnen ziekten zoals listeriose of salmonellose veroorzaken. Daarom wordt aangeraden altijd gepasteuriseerde melk te gebruiken bij het bereiden van babymaaltijden.

Noten en pinda's

Noten en pinda's zijn mogelijke allergenen en moeten met voorzichtigheid worden geïntroduceerd. Laat je kind dus kleine hoeveelheden proeven en wees waakzaam voor symptomen van een allergie.

Als je ze door je kind laat proeven, moeten ze fijngemalen of in poedervorm gemengd worden met andere voedingsmiddelen om het risico op verstikking tot een minimum te beperken. Geef je kind nooit noten (welke dan ook) of hele pinda's voor de leeftijd van 5 jaar!

Pas ook op met rond voedsel zoals kerstomaatjes en hele druiven, die een verstikkingsgevaar vormen. Snijd ze altijd in stukjes als je ze aan je baby geeft!