Wat te doen bij luieruitslag?
Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction, Gewijzigd op 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Zwitsal
Elke baby heeft er weleens last van: luieruitslag. Het is gemakkelijk te herkennen: de billetjes van je baby en de binnenkant van de bovenbenen zijn rood en de huid aan de randjes van de luier is geïrriteerd (rode vlekjes, blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen). Het is een typisch, onschuldig babykwaaltje, maar het kan best pijnlijk zijn voor je baby en hij of zij kan veel huilen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Hoe krijgt een baby luieruitslag?
Luieruitslag ontstaat door de combinatie van warmte, vocht, langdurig contact met urine en ontlasting en wrijving. Bovendien zitten er stoffen in urine en ontlasting die de huid van je baby kunnen irriteren. Rode billetjes kunnen dus opduiken als je baby’s luier iets te laat verschoond werd, maar dat is niet de enige oorzaak. Het kan ook zijn dat je baby een (over)gevoelige huid heeft of dat je baby’s tandjes doorkomen. De ontlasting is vaak dunner en zuurder wanneer tandjes doorkomen, en dit kan luieruitslag veroorzaken.
Hoe voorkom en behandel ik luieruitslag?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen.
- Voorkomen is beter dan genezen, ook hier. Is je kindje gemakkelijk vatbaar voor luieruitslag? Verschoon zijn luier dan vaker dan gewoonlijk. Zo verkleint de kans dat vocht en vuil het huidje van je baby irriteren.
- Reinig de billetjes met lauw water en olie of lotiondoekjes (zonder parfum) om de billetjes goed schoon te maken. Is nog niet alles proper? Gebruik dan een milde, baby-proof wasgel (zoals die van Zwitsal) om de billetjes schoon te maken. Laat je baby nadien even liggen in zijn blote billetjes. Zo genieten jullie samen even van een mooi moment en de huid kan dan ook natuurlijk ademen.
- Smeer je baby’s billetjes in met zinkzalf. Die werkt als een beschermende laag tussen de luier en de billen, waardoor de schadelijke stoffen in je baby’s stoelgang minder snel in contact komen met de huid. Je kan de zalf ook gebruiken als je baby al uitslag heeft, want het helpt de huid zich snel te herstellen en heeft een verzachtende werking. De zinkzalf van Zwitsal bevat panthenol, zink en een druppel calendula, allemaal ingrediënten die de rode billetjes van je baby verzorgen en beschermen.
- Gebruik talkpoeder als verkoeling bij een geïrriteerde huid. Bepoeder de billetjes van je baby na het verschonen van de luier. Talkpoeder absorbeert vocht en voorkomt zo geïrriteerde vlekken.
- Controleer of de verzorgingsproducten die je gebruikt wel geschikt zijn voor de huid van je baby. Baby’s hebben nu eenmaal een heel gevoelige huid, dus je vermijdt best producten met parfum of kiest voor producten die speciaal gemaakt zijn voor gevoelige babyhuidjes.
- Als de huid van je baby erg droog is, kan een (volle) luier vervelend aanvoelen en kan de huid gemakkelijk geïrriteerd geraken. Probeer de huid van je baby goed te hydrateren met een crème of lotion.
Gaat de luieruitslag niet weg na enkele dagen? Praat dan zeker met je huisarts. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een schimmel- of bacteriële infectie.
Handig, de raad van Zwitsal! Je vindt nog meer tips, advies en andere leuke voordelen zoals promoties en nieuwe producten in de nieuwsbrief van Zwitsal. Schrijf je nu in!
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten