Jongen of meisje 540x407
favorieten
Voorbereiding op de komst van de baby

Geslacht van baby op voorhand weten: ja of nee?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Infino

Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap). Wil je het al vroeger weten? Dan kan de NIPT-test, rond de 12de week van de zwangerschap, uitsluitsel bieden.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

In ieder geval moet je dus een keuze maken: wil je weten of je een jongen of een meisje zal krijgen? Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze. Twijfel je nog? We sommen hier op waarom ouders wel of niet kiezen om het geslacht van de baby voor de geboorte te ontdekken. Zoals je ziet, elk nadeel kan ook een voordeel zijn.

Waarom wel?

  • Je bent een planner. Als je iemand bent die niet van verrassingen houdt en alles het liefst op voorhand regelt, is het logisch dat je het geslacht van je kindje voor de geboorte zou willen weten. Dat maakt het plannen namelijk veel gemakkelijker. Je hebt bovendien ook meer informatie, dus je kan met alles rekening houden.
  • Je bent te nieuwsgierig. Of je nu een planner bent of niet, sommige mensen kunnen nu eenmaal niet wachten om te weten of ze een dochter of een zoon verwachten. Niet alleen jij wilt het graag weten, maar ook je vrienden en familie zullen je steeds vragen of het een jongen of een meisje is, wat je nieuwsgierigheid natuurlijk alleen maar aanwakkert.
  • Je wilt graag typische meisjes- of jongensspullen kopen. Voor jou is de babykamer het liefst blauw of roze en je wilt je niet beperken tot enkel uniseks babykleertjes. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar vergeet niet dat je de roze babykamer later misschien zal moeten herinrichten wanneer het blijkt dat jouw dochters lievelingskleur eigenlijk groen is en ze dinosaurussen leuker vindt dan prinsessen. Weet ook dat er altijd een foutenmarge bestaat wanneer de gynaecoloog het geslacht van de baby voorspelt, dus haal voor de zekerheid ook enkele kleertjes in een neutrale kleur in huis.
  • Je wilt niet teleurgesteld zijn bij de bevalling. Het is een beetje taboe, maar sommige mama’s hebben stiekem een voorkeur. Als het dan blijkt dat je een jongen verwacht terwijl je erg hoopte op een meisje, kan je een beetje teleurgesteld zijn. Dit is normaal, veel ouders maken dit mee. Omdat je het op voorhand weet, kan je jezelf de tijd geven om je gevoelens te verwerken. Zo zal het bij de geboorte niet meer uitmaken of het nu een jongen of een meisje is, je bent gewoon blij dat je kindje er eindelijk is.
  • Het wordt concreter. Je bent niet meer zwanger van een baby, maar van je dochter of zoon. Dit maakt het allemaal spannender en concreter. Je kan ook al verwijzen naar je baby met zijn of haar naam, als je die al gekozen hebt.
  • Je wilt graag een gender reveal party organiseren. Als je het geslacht van je baby op een ludieke manier wilt bekendmaken aan je vrienden en familie, moet je het natuurlijk zelf ook weten. Je kan erachter komen samen met de rest van je omgeving, of jij wordt eerst op de hoogte gebracht en verrast nadien de anderen. Het is natuurlijk niet verplicht om een feestje te organiseren, je kan ook gewoon een foto posten of het geheimhouden voor iedereen buiten jezelf en je partner.
  • Je moet alles maar één keer doen. Je moet maar een naam kiezen en maar een geboortekaartje en een doopsuikerzakje ontwerpen. Bovendien kan je ook gepersonaliseerde producten op voorhand bestellen.

Waarom niet?

  • Je houdt van een verrassing. Je neemt het leven graag zoals het is en wilt niet te veel op voorhand weten. Als je de nieuwsgierigheid kunt weerstaan, kan je altijd wachten tot na de geboorte om het geslacht van je baby te ontdekken. Een grotere verrassing bestaat niet!
  • Je voelt de behoefte niet. Niet iedereen is even nieuwsgierig. Sommige ouders willen het gewoon niet weten. Laat je niet ompraten door je omgeving; als het voor jou niet hoeft, dan hoeft het niet. Het is en blijft de beslissing van jou en je partner. En zoals het cliché het zegt, jongen of meisje maakt niet uit, zolang de baby maar gezond is!
  • Je houdt niet van genderrollen. Het blijft de meest gestelde vraag wanneer een mama besluit om het geslacht van haar kindje geheim te houden: “Welke kleertjes koop je dan? En wat met de babykamer?”. Je kan tegenwoordig gemakkelijk uniseks babykleertjes vinden en indien nodig na de geboorte extra spulletjes gaan kopen. Ook je familie en je vrienden zullen je dan geen typische meisjes- of jongenscadeaus geven. Handig als je geen fan bent van de traditionele “roos voor meisjes, blauw voor jongens”-mentaliteit. Ook de babykamer kan je neutraal inkleden! Denk maar aan zachte pastelkleuren zoals lichtgeel, mint of gewoon wit. Uiteindelijk maakt het voor je baby niet uit welke kleur de babykamer is, zolang hij of zij maar dicht bij mama kan zijn.
  • Je wilt niet teleurgesteld zijn vóór de bevalling. Sommige mama’s hopen stiekem hard op een jongen of een meisje, en zijn dan een beetje teleurgesteld als ze te horen krijgen dat hun voorgevoel niet klopt. Als je wacht tot de geboorte vermijd je zo’n teleurstelling, want eenmaal je baby er is, maakt het niet uit of het een jongen of een meisje is. Je bent gewoon blij dat je eindelijk je klein wonder in je armen kan sluiten.
  • Je wilt niet al een beeld van je baby in je hoofd opbouwen voor de geboorte. Als je het geslacht nog niet weet, is het misschien minder concreet, maar zo kan je de persoonlijkheid van je baby al gaandeweg na de geboorte ontdekken, zonder vooropgezette ideeën! Want ook al weet je het geslacht, dan nog kan je eigenlijk niet voorspellen hoe je kindje zal zijn (denk maar aan voetballende meisjes en jongens die graag met poppen spelen).
  • Je wilt het geslacht geheimhouden voor je omgeving. Natuurlijk kan je dit ook doen als je het zelf weet, maar het is gemakkelijker als het ook een geheim is voor jezelf. Zo kan je je niet verspreken.
  • Je kan dubbel zo creatief zijn. Een andere vraag die je je stelt: hoe kies ik dan een naam? En de doopsuiker en het geboortekaartje? Al die leuke dingen kan je twee keer doen! Je kan twee verschillende namen bedenken (een voor een jongen en een voor een meisje), een uniseks optie uitkiezen (zoals Chris of Charlie) of een naam kiezen met een mannelijke en vrouwelijke variant (zoals Alexander en Alexandra). Je kan ook twee geboortekaartjes ontwerpen en dan na de geboorte doorgeven aan de drukker welk kaartje hij moet printen. Idem met de doopsuiker.

Is het tijd voor de tweede echografie en moet je beslissen of je het geslacht van je kleintje wilt weten? Dan is het tijd om na te denken over je startbedrag! Je kan het gemakkelijk online aanvragen vanaf je 6de zwangerschapsmaand, en daarna regelt Infino alle administratie rond je kinderbijslag. Je moet dus niets meer doen, alleen genieten van je kersverse zoon of dochter!