favorieten
Flesvoeding

Mijn baby is lactose-intolerant. Wat te doen?


Geschreven op 17/10/2024 door Family Service,
Gewijzigd op 17/10/2024 Artikel geschreven in samenwerking met: Nutricia

Vermoed je dat je baby lactose-intolerant is? Dat kan best verwarrend zijn. Je hebt vast veel vragen: wat is lactose-intolerantie precies? Hoe stel je het vast? Hoe zorg je dat je baby alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Welke voeding moet je vermijden? Geen zorgen, we beantwoorden al je vragen in dit artikel.

Wat is lactose-intolerantie?

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie ontstaat wanneer het lichaam niet genoeg lactase produceert, een enzym dat nodig is om lactose, de natuurlijke suiker in melk en zuivelproducten, te verteren.Hoewel het zeldzaam is bij kinderen onder de drie jaar, kan het toch bij sommige baby's voorkomen. Let op dat je het niet verwart met koemelkallergie (KMA), wat veel vaker voorkomt bij zuigelingen. Het mechanisme van deze twee aandoeningen is heel verschillend.

Symptomen van lactose-intolerantie bij je baby

Opgeblazen gevoel, winderigheid, huilen, buikpijn, reflux, constipatie, braken, diarree… De symptomen van lactose-intolerantie zijn talrijk, maar altijd spijsverteringsgerelateerd. Als je vermoedt dat je baby lactose-intolerant is, raadpleeg dan je kinderarts. Er zijn drie manieren om het te bevestigen:

  • Eliminatie van lactose uit de voeding: verbeteren de klachten, dan heb je de oorzaak gevonden.
  • De lactose-tolerantietest.
  • De waterstof-ademtest na inname van een lactose-oplossing: moeilijk bij heel jonge kinderen.

In afwachting van de resultaten kan het nuttig zijn een voedingsdagboek bij te houden om de reacties van je baby op verschillende voedingsmiddelen te noteren.

De voeding van je baby aanpassen

Lactosevrije formules

Als je baby kunstvoeding krijgt, stap dan over op een lactosevrije variant. Deze bieden dezelfde voedingsstoffen, maar zonder de vervelende symptomen. Kies een formule die past bij de leeftijd van je baby en overleg met je kinderarts.

Borstvoeding en lactose-intolerantie

Geef je borstvoeding? Geen zorgen! Borstvoeding kan meestal doorgaan, zelfs bij lactose-intolerantie. Moedermelk bevat lactose, maar de meeste baby's kunnen deze gewoon verteren. Je hoeft dus niet alle zuivel uit je eigen dieet te schrappen. Twijfel je? Bespreek met je arts of het toevoegen van lactasedruppels aan afgekolfde melk een oplossing kan zijn.

Vaste voeding veilig introduceren

Voeding om te vermijden

Bij de introductie van vaste voeding is het slim om koemelk, kaas en yoghurt te vermijden. Lees altijd de etiketten, want veel producten bevatten melkingrediënten. De meeste kinderen verdragen wel wat lactose, zoals een yoghurt per dag. Test zelf wat je baby aankan.

Lactosevrije alternatieven

Er zijn genoeg lactosevrije opties voor je baby, zoals plantaardige melk (soja, amandel, haver of rijst), plantaardige yoghurt en kaas, en fruithapjes zonder melk. Het is wel belangerijk dat ze verrijkt zijn met calcium en vitamine D. 

Zorgen voor een evenwichtig dieet

Calcium en vitamine D

Baby's met lactose-intolerantie lopen het risico een tekort aan calcium, vitamine D en riboflavine (vitamine B2) te ontwikkelen, essentiële voedingsstoffen voor hun groei en botontwikkeling. Overleg met je kinderarts over supplementen. Geef je baby calciumrijke en vitamine D-rijke voeding om tekorten te voorkomen.

Gevarieerde voedingsbronnen

Zorg voor een gevarieerd dieet zodat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Groene bladgroenten, vette vis, eieren en peulvruchten zijn uitstekende bronnen van essentiële vitamines en mineralen. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is de sleutel tot een gezonde ontwikkeling.

Praktische tips voor ouders

Plan de maaltijden

Plan de maaltijden van je baby om ervoor te zorgen dat ze uitgebalanceerd en lactosevrij zijn. Bereid extra porties puree en zelfgemaakte gerechten om in te vriezen voor de dagen dat je weinig tijd hebt.

Lees de etiketten van voedingsmiddelen

Je wordt een expert in het lezen van etiketten. Let op termen zoals wei, caseïne en melkpoeder. Voor de zekerheid kun je producten kiezen die duidelijk "lactosevrij" zijn.

Raadpleeg specialisten

Aarzel niet om contact op te nemen met zorgprofessionals. Voedingsdeskundigen en diëtisten kunnen je helpen een geschikt en uitgebalanceerd dieet voor je baby samen te stellen.

Hoewel het in het begin wat lastig kan lijken, zul je snel gewend raken aan de lactosevrije voeding van je baby. Met de juiste zorg kan je kindje gezond en gelukkig opgroeien, zelfs zonder lactose!